Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merítő

2018.03.18

2011. februárjában már töltöttem fel képet a nyers keretről, ergo, már az előző év nyarán levágtam azt az ágat, amiből most, 2018. márciusának közepére, elkészült a merítőm. Ahogy mottóként is írtam, jó munkához idő kell. Hát, ez konkrétan hét és fél évet igényelt.

Az ág levágása, a forma kialakítása (rögzítés és szárítás), majd a kéregtelenítés relatíve rövid idő alatt megtörtént. Aztán néhány éven át reszelgettem, csiszolgattam. Itt jött vagy 2 év szünet, amikor ismét a kezembe akadt, s az öcsémmel megcsináltuk a keret szárainak összeillesztését és rögzítését (egy flexszel ferdén elvágtuk, faragasztóval összeragasztottuk, majd az összeragasztott szakaszon több helyen átfúrtuk és kis facsapokkal is megerősítettük a kötést).
Ezt követően vagy 1,5-2 évig méhviasszal kenegettem, ápolgattam, hogy vízhatlanítsam. Hosszas keresés után vettem rá egy hálót, ami persze minden méretében nem passzolt, igazításra szorult. Ez mindössze kb. 1 évet vett igénybe, s ma össze is szereltem. A háló kerethez történő rögzítését egy vékony műanyag cső és egy rózsaszín, 100 %-ban műszálas cipőfűző sgítségével oldottam meg. Csak rózsaszín fűzőt találtam, aminek megfelelt a hossza, de ezt végül nem is bántam. Ha netán elveszítem, elúszik, a rikító szín segít a megtalálásában, követésében.

Végezetül néhány kép a kész merentyűről (a nejem szerint Luca merítőjéről).

 

Komárom, 2018. március 18.

 

Ammonite
 

 

A mappában található képek előnézete Merítő

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.