Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Plasztik horgászkártya

Magyar horgászkártya

Sokáig rágódtam rajta, megírjam, vagy ne írjam? Aztán arra jutottam, meg kell írnom. Legrosszabb esetben kiderül, hogy csak én gondolom így (ergo, velem van a baj), vagy a jobbik esetben, hogy sokan mások is hasonlóan vélekednek. Hát íme a levelem a MOHOSZ-nak:

"Tisztelt Címzett!

A magyar horgászkártya kapcsán felmerült aggályomat és véleményemet osztanám meg Önökkel, bár nem vagyok benne biztos, hogy ez Önök közül valakit is érdekel.
A leginkább elfogadhatatlan számomra, hogy a regisztrációt az adóazonosítóhoz kötik, mondván, ez az, ami nem változik, s egyértelműen azonosítja az igénylőt. A MOHOSZ egy társadalmi szervezet (amit valamikor alulról építettek fel, de egyre inkább felülről vezérelté válik, kvázi, kezd "hatóságként" fellépni), s ebből adódóan nem értem, miért is kell ehhez az adóazonosítóm. Ha a Magyar Köztársaság közigazgatása (kormányablakok) által kiadott törvényes személyi igazolványok és lakcímkártyák nem alkalmasak a tagok egyértelmű és hiteles azonosítására, akkor semmi sem. Továbbá úgy gondolom, hogy a MOHOSZ-nak - mint civil szervezetnek - semmi köze az adóazonosítómhoz. Ahhoz hogy a szervezet "tagjaként" gyakorolhassam a hobbimat, semmilyen törvényi előírás nem igényli/követeli meg az adóazonosítómat, mint a tevékenységhez szükséges igazolvány. Így aztán valami sunnyogást sejtek a dolog mögött.
Végezetül, s ez lesz a nagyobb lélegzetű téma, pont az eredeti cél és szándék ellen hat ez az új "szolgáltatás". Az ilyen típusú civil szervezeteknek éppen az lenne a lényege, hogy a szabadidős tevékenység gyakorlása egy szervezet keretein belül, lehetőleg minél több közvetlen személyes, emberi kapcsolat formájában (különösen a szükséges ügyintézési tevékenységek) valósuljon meg.
Nem hiszem el, hogy az egyesületek funkcionáriusai, akik önként vállalták ezeket a tisztségeket, álltak elő azzal az igénnyel, hogy találjanak ki valamit, ami kiváltaná a tagsági jogviszony létesítésével, fenntartásával kapcsolatos személyes ügyintézést. A kártya bevezetése előtt tudtommal nem kérdezték meg az egyesületek tagjait, az én egyesületemnél legalábbis biztosan nem, hogy mit gondolnak erről az ötletről. Eldöntötték a fejünk felett. Húzogatják itt a mézesmadzagot, hogy majd balesetbiztosítást is nyújt, meg valamelyik mobilszolgáltatónál kedvezményesen szolgáltatási csomagot lehet vele elérni. Ugyan, ugyan. Ne nézzenek engem gyámságra szoruló embernek. Ha biztosítást akarok, majd én gondoskodom róla annál a biztosítónál, amelyiket én választom, s olyan kondíciókkal, amit szintén én választok. Ha telefonálni akarok, azt is meg tudom oldani, ahogy eddig is. Az ilyen kéretlen szarokból nem kérek.
Kíváncsi lennék, mi lenne az eredménye egy olyan szavazásnak a csodálatos  plasztik horgászkártyáról, ahol ténylegesen az egyesületek tagjai, a valós horgászok dönthetnének.
Ezt természetesen nem merték felvállalni, inkább felülről vezérelve oldották meg a kérdést. Bár, ezt sem most először tették (egyesületi tagdíj!).
Az elmúlt évek történései egyre jobban erősítik azon meggyőződésemet, hogy Önök ki akarják "sajátítani" a horgászatot, s minden kérdést/döntést a MOHOSZ elnöksége és választmánya által akarnak véghezvinni. Ne felejtsék el, nem mi vagyunk Önökért, hanem Önök értünk. Ha mi átlaghorgászok nem lennénk, Önökre se lenne semmi szükség. Örülnék, ha ezt soha nem felejtenék el.
 
Üdvözlettel:"
 
2018. 11. 27.
 
Ammonite
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.