Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Előketartó sajátkezű kivitelezésben

2014.11.19

Előketartó sajátkezű kivitelezésben

Műlegyes „pályafutásom” kezdete óta az aktuálisan használt mellényem zsebeiben hordom magammal a különböző vastagságú, az adott pecához passzoló monofil előkéket (tippet-eket). Legalább 4-5 féle van nálam, s amikor szükség van rá (cserélni kell, mert vékonyabb, vagy vastagabb kellene, vagy csak egyszerűen már túl rövid), indul a keresgélés a belső zsebekben. Előbb-utóbb megtalálom, ami kell. Aztán ősszel besokalltam, elég volt, eldöntöttem, hogy kell egy praktikus, könnyen hozzáférhető és kezelhető megoldás. Kell egy előketartó! A továbbiakban ennek a hasznos kis eszköznek a nagyon egyszerű, gyors előállítását írnám le. Természetesen készen is kapható, de számomra egyértelmű volt, hogy én csinálom meg.

Anyagok:
gatyagumi (szélessége a használni kívánt zsinórspulnik méretéhez igazodjon)
keményhab műanyag lap (más műanyag, vagy fa is jó)
műanyag csövecske (esetemben feederes gubancgátló cső)
zsugorcső
hajgumi
karabiner
zsinórrögzítő
öntapadós tépőzár bolyhos fele
ragasztóstift
zsinórcséve

Szerszámok, eszközök:
alkoholos filcek
öngyújtó
dugófúró készlet (vagy fúrógép)
csipesz
csiszolóvászon
japánkés


anyagok--szerszamok.jpg
Anyagok és szerszámok

1. Ráhelyezem a spulnit a keményhabra és körberajzolom, ill. bejelölöm a középső furat helyét. Amennyiben övre is rögzíthető kivitelt akarok, akkor hozzárajzolom a plusz két fület (ezek, s egy tépőzáras szalag segítségével lehet az övre rögzíteni).

fuggesztheto-valtozat.jpg   
Függeszthető változat

ovre-rogzitheto-valtozat.jpg
Az övre is rögzíthető

2. A megrajzolás után késsel kivágom, a lyukat pedig dugófúró készletem méretben megfelelő darabjával vágom ki. A vágási felületeket és éleket, valamint a lapokat is finom csiszolóvászonnal lecsiszolom, majd portalanítom.

3. Öntapadós tépőzár bolyhos feléből levágok, majd felragasztok 2 csíkot a műanyag lapra, a fenti, jobboldali képen látható pozícióba. Alátétként funkcionál a csévék alatt.

4. A következő lépés a gatyagumi méretre vágása. A hosszát a spulni kerületéhez (ahova az előkezsinór fel van tekerve) kell mérni.

5. Ahogy az anyagok listájában is írtam, a csövecske egy gubancgátló cső (természetesen más alkalmas méretű és anyagú cső is megfelel) kb. 8-9 mm hosszú darabkája. A két végét öngyújtó lángjával óvatosan megmelegítem, hogy az élek lekerekedjenek, nehogy megsértsék majd a zsinórt a spulniról való lehúzás közben.

6. Ezután a csövecskét ráhúzom egy csipesz hegyére, s egy kevés ragasztót nyomok rá, majd erre rányomom a gumiszalag egyik végét. Még egy kevés ragasztó az előzővel szemben, s ezzel ráragasztom a szalag másik végét. Ajánlatos figyelni, hogy a gumi ne legyen megcsavarodva!

a-gumi-egyik--....jpg     
A gumi egyik, ...

...-majd-masik-vegenek-felragasztasa.jpg
... majd másik végének felragasztása                                                                   

7. A zsugorcsőből levágok egy hangyányival hosszabb darabot, mint a zöld csövecske. Ráhúzom a gumira, ill. a csövecskére, s öngyújtóval óvatosan rázsugorítom.

zsugorcso-felhelyezese.jpg     
Zsugorcső felhelyezése

razsugoritva.jpg
Rázsugorítva

8. A szalagot alkoholos filccel (célszerű világos árnyalatokat használni) befestem, majd fekete alkoholos filccel ráírom a zsinórvastagságot.

szinezes.jpg    
Színezés

zsinormeret-rairasa.jpg
Zsinórméret ráírása

9. Ha elkészítettünk annyi gumit, amennyire szükségünk van, a barkácsolással kész is vagyunk. Már csak össze kell állítani az előketartót. A rögzítő legyen jóval nagyobb a spulnikon lévő lyuknál. Ha ilyet nem sikerül beszerezni, egy, akár a műa. lapból kivágott, alátét a megoldás. A képek alapján ez egyértelmű, ezen nincs mit magyarázni. Hajrá, jó munkát!

karabiner--hajgumi-es-rogzito-a-helyen.jpg
Karabiner, hajgumi és rögzítő a helyén

a-kesz-fuggesztheto-valtozat.jpg       
A kész függeszthető változat

az-ovre-is-fuzheto-kivitel.jpg
Az övre is fűzhető kivitel
                   

Komárom, 2014. november 16.

Ammonite

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.