Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli, kocka tavi pisztrángozás

2009.12.11

Téli, kocka tavi pisztrángozás

A cím - szó szerint véve - nem helytálló, hiszen a tavacska valójában U-alakú. A tulaj néhány éve tél elején szivárványos pisztrángot telepít, ami idén két részletben történt, s kb. 5 q került a vízbe. A halakat egy pisztrángtenyésztő telepről szerzik be, tehát, ezek nem vadvízi szivárványosok.

Az első terepszemle és próbálkozás alkalmával nem sikerült halat fognom, bár voltak érdeklődések, s két alkalommal rövid ideig meg is volt a hal, de aztán lemaradt. Annyi haszna azért volt a dolognak, hogy behatároltam az alkalmas legyet. A következő peca majd egy héttel később, mikulásnap délutánjára esett. Az idő elég jó volt, sütött a nap, olyan 6-8 fok lehetett. Az időpontnak volt azonban egy hátránya. Hétvége lévén, elég sokan voltak a vízparton. AFTMA 5/6-os bot, orsó, hatos WF-es úszó zsinór, 0,16 mm-es fluorocarbon előke és # 12-es horogra kötött Groppen variánsok (szakáll lenyomva). Egy intermediate, vagy egy merülő zsinór jobb lett volna, de nekem csak úszó van, így ennek megfelelően a sztrímereket egy kicsit több súlyozással kötöttem.
A halakat könnyű volt megtalálni, gyakran forogtak a víztetőn, néha egy-egy ki is ugrott. Kicsit döcögősen indult a dolog, több rávágásom is volt, de ismét nem akadtak rendesen. Helyet váltottam, átmentem az U másik szárára, s már a második dobásra meg is volt az első szivárványos! Életem első, műlegyezve fogott pisztrángja! Oda voltam meg vissza.

 

Kép

 

Az első a merítőben!

Beindult a halfogás. Vagy azért, mert ráéreztem a zsinórbeszedés helyes ütemére, vagy csak épp akkor jött meg a halak étvágya, nem tudom. Később ismét visszamentem az előző helyre, s akkor már ott is működött minden. Egészen rövid (10 m alatti) és partközeli dobásokkal is halakat fogtam. Közben azért elvesztettem néhány sztrímert is, természetesen nem a halak téptek meg, hanem csak megsérült az előke, amit nem vettem észre, s eldobtam őket.

 

 

 

Kép

 

 

Talán ez volt a legnagyobb

 

 

A halak nem voltak sem aprók, sem kifejezetten nagyok. Olyan 30-50 dekásra saccoltam őket. Igazán kemények csak közvetlenül a szákolás előtt voltak, a rövid zsinóron gyakran kiugráltak a vízből. Lehet azért, mert elég agresszíven húztam őket, nehogy dögre fáradjanak.            

 

            Délután négyig, eddig lehet horgászni, 8 pisztrángot fogtam, s elégedetten, új élményekkel gazdagodva fejeztem be a horgászatot. Remélem, lesz majd lehetőségem igazi vadpisztrángokat is légyre keríteni!

 

 

 

2009. december 10.

 

 

 

Ammonite