Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szezonnyitó

2012.03.06

Szezonnyitó

 

Az elmúlt hét szombatján (2012. 03. 03.) a szép napsütéses idő – dél körül + 11 ºC volt a hőmérséklet az autóm hőmérője szerint – láttán összekaptam a cuccaimat, s irány a kis vízelvezető csatorna. Idén még a közelében sem jártam, de biztos voltam benne, hogy a pluszok, ill. a szél hatására a jég már elolvadt. Ha halat nem is látok, de legalább mozgok egy kicsit a szabadban. Enyhe északnyugati szél fújdogált, ami kissé borzolta a felszínt. Rajtam kívül senki nem volt a parton.

Az út alatti áteresz után parkoltam le, s amint kiszálltam a kocsiból, máris halmozgásra lettem figyelmes. Megugrasztottam néhány, a sekély vízben napozó kárászt. Ezt jó jelnek véltem. Jól beöltöztem, mert nagyon érzékeny vagyok az ilyen átmeneti időszakban a szélre. Egy kis figyelmetlenség, s háromnapnyi kemény arcideggyulladás az eredmény.
Tekintettel a korai időszakra # 4-es botot, 0,12 mm-es előkével és a végén 14-es horogra kötött baetis nimfával, állítottam össze. A nimfát a CEEFF-en láttam, s az alapján kötöttem. Gondoltam ez jó alkalom a kipróbálására. A vízhez léptem, lehúztam némi zsinórt, s dobtam. Legnagyobb meglepetésemre már az első bevontatás elején kapásom volt, mi több, meg is akadt a tettes. Aprócska vörösszárnyú keszeget fogtam, amit az első halnak járó fotó után gyorsan visszaengedtem, s kíváncsian vártam, milyen lesz a folytatás. A dolgok bőven az előzetes várakozásomon felül alakultak. Egymás után jöttek a halak. Nem voltak nagyok, de kezdésnek ez így is tökéletes volt. A megfogott halak zöme, 15 példány, csapó sügér volt, s a legnagyobb is talán 12 dkg-os lehetett. A korai időszakhoz képest nagyon vehemensen kaptak. A következő legnépesebb társulatot az apróbb balinok, 10 példány, adták, s vörösszárnyúból 2 akadt. Ez elsőre több mint csodás. Az eredményes horgászati technika sem volt túl bonyolult. Dobás, kis ideig hagytam süllyedni, majd rövid, néhány centis húzásokkal visszafejtegettem a zsinórt. A kis balinok is oly hevesen támadtak, hogy a tényleg nagyon szolíd akasztáskor néhányuk szinte kiperdült a vízből. A horgászat közepe felé a nimfám leszakadt a vékony zsinórról, s mivel csak egy volt belőle, váltani kellett. Egy keljfeljancsit kötöttem fel, de azzal is ugyanúgy fogtam, mint előtte.
Vasárnap is hasonló idő volt, talán a szél még gyengébb is lett, de az iránya változó volt. Hol keleties, hol nyugatias szellő lengedezett. Ezen a napon az áteresz fölötti szakaszt néztem meg. A halakat itt is azonnal kiszúrtam, sajnos, ők is engem. Sok kárászt és kisebb pontyokat is láttam, ill. volt néhány apróbb csuka is. A halak itt/vagy ezen a napon valahogy sokkal óvatosabbak lettek. 10 méternél jobban szinte nem tudtam megközelíteni őket. Délelőtt kötöttem néhányat az előző napon sikeres baetis-ekből, s közülük kötöttem fel egyet, de ekkor 0,14 mm-es előkére.
Ugyanazt a technikát alkalmaztam, mint szombaton, de csak fele annyi akció volt (talán a vastagabb előke miatt). A fogott halak mérete viszont lényegesen nagyobb lett, ill. a halak zöme vörösszárnyú keszeg (8 példány) volt. Nagy örömömre a legnagyobb hal egy jó 20 centis bodorka volt.

Mindent összevetve két nagyon kellemes lengetésen vagyok túl, s bízom a hasonlóan jó folytatásban.

  

Komárom, 2012. március 05.


Ammonite

  

 

 

A mappában található képek előnézete Az első peca 2012-ben

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.