Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Első műléggyel fogott balinom története

2010.08.27

Első műléggyel fogott balinom története


A 2010. esztendő a folyóvízi legyes horgászat szempontjából ritka rossz évnek mondható már most is, pedig még csak augusztust írunk. Egymást érik az áradások, s a köztük levő idő is nagyon rövid, a vizek nem állapodnak meg. Föl-le, föl-le, s az ősz is valószínűleg ilyen lesz. Így, többnyire, maradt/marad az egyesületi tó halainak zaklatása. Szerencsére van benne vörösszárnyú és balin is. A sok rablást látva, arra gondoltam, megpróbálok léggyel balint fogni.

A kivitelezés azonban nem volt olyan egyszerű, mint gondoltam. A sok csapadék, s a rendszeresen magas dunai vízállás eredményeképpen nagyon megnőtt a tó vízszintje, ill. a jól sikerült ívás következtében rengeteg az ivadék, azaz a természetes táplálék a rablóknak. Sokféle balinlegyezéshez való csalit bevetettem, de eredményt, a légy követésén kívül, sajnos nem sikerült elérnem. Augusztus elejének egy vasárnap délutánján próbálkoztam újra, nagy reményeket nem fűzve az új Teal & Red nedves legyemhez, amit az egyik internetes legyes blogon találtam, s - kis módosítással – kötöttem. A legyet anno valójában sügér horgászathoz találták ki, de úgy gondoltam, balinra is jó lehet, hisz ivadékot imitál (legfeljebb ezzel sem fogok!). A légy kötése a Lépésről lépésre menüpont alatt megtalálható.
Napos, szeles (ÉNy-i) idő volt, a tó északi oldalán, a horgásztanya előtti partszakaszon lendültem akcióba. A balinok a partszélen járőröztek, s néha oda-odavertek a snecik közé. # 6-os botot és hozzávaló WF-es úszó zsinórt használtam, a # 8-as legyet 0,20 mm-es, kb. 1,5 m hosszú előkére kötöttem fel. A tó magas vízszintje miatt nem volt sok helyem a dobásokhoz, meg aztán nem is dobok jól, így azok max. 15-20 méteresek lehettek. Az első 10-15 perc eredménytelenül telt el, ahogy ezt már korábbról megszoktam. Követtem a rablásokat, ill. polaroid szemüvegben figyeltem a vizet, merre járnak a balinok. Az egyik viszonylag hosszú dobásnál, nem sokkal a zsinórbeszedés megkezdése után erős ránehezedést éreztem, amire megemeltem a botot. A zsinór megelevenedett. Rövid fárasztás után merítőbe került a képen látható balin. Meglepődtem, mert a hallottak, olvasottak alapján határozott ütést, sőt, rávágást vártam, de ez inkább süllőszerű ránehezedés volt. Megkértem az egyik ismerős horgászt, csináljon egy képet (sajnos csak telefon volt nálam, ami a minőségén látszik is), majd visszaengedtem a halat. Jó néhány dobással később újra kapásom volt, csak ez a bevontatás vége felé, hozzám és a parthoz egészen közel történt. A tettes az előzőhöz hasonló méretű balin volt. Aznap több kapás, érdeklődés már nem is volt a halak részéről.

Az eredmény alapján naivan azt hittem, megvan a tuti légy, a füzitői balinoknak annyi. 3-4 nappal később újra ott voltam, s a bevált legyekből is vittem még néhány plusz darabot. A légykötő buzgalmam abszolút felesleges volt, mert a halak, mint korábban is, a beváltnak hitt legyeket is méla undorral kerülték ki. Vasárnap még működött, most viszont már nem. Ez van. Rájöttem az okra is, ami nem más, mint a két megfogott hal visszaengedése! Leadták a drótot a többieknek a nyavalyások, ezzel hálálva meg a szabadságukat . Így most újra kísérletezés, próbálgatás van, s reménykedem, hogy a Duna vízszintje előbb-utóbb csak jó lesz.

 
 
 
Komárom, 2010. augusztus 16.
 
 
Ammonite

 

 

A mappában található képek előnézete Balin

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.