Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az én Odym

2018.11.14

Az én Odym

 

Az én Odym tulajdonképpen nem is Ody (Shakespeare Odyssey) valójában. Mégis miért e cím akkor?

Azért, mert az én legyes horgászatomban ez a bot testesíti meg mindazt, amit a legyes fórumokon az Odyról, az Ody jelenségről megírtak. Szóval az én Odym, az első legyező botom, egy Ron Thompson Arezzo 9 lábas, 5/6-os osztályú, kétrészes pálca. Nem készült csúcsminőségű anyagok felhasználásával, s maga a munka minősége sem a legkiválóbb. A karbon blank sem a legkönnyebb, nem beszélve a nyél parafájának, az egytalpas gyűrűknek és a műanyag orsótartónak a minőségéről. A tömege legalább 125 g (volt), akciója médium. Még 2007-ben vettem az egyik helyi horgászboltban cirka 12.000,- Ft-ért, s örültem, hogy egyáltalán kaptam legyező botot ebben a kisvárosban. A hozzávaló orsót – Okuma Sierra 5/6 – a nejemtől kaptam ajándékba.
Ezzel a bottal kezdtem el a legyezést, vagy 2 évig nem is volt másik botom. Használtam száraz és nedves legyezéshez, ill. később sztrímereztem is vele. Én viszonylag sokat pecázom, így aztán hozzám nőtt, megszerettem, olyan mindenes bot lett. A már korábban említett minőségi okok miatt a gyűrűk viszonylag gyorsan berágódtak, a parafa kitöredezett, kipotyogott a sok lyukból a tömítőanyag (parafapor és ragasztó).
Első nekifutásból vettem hozzá kígyógyűrűket, s én magam neki is álltam a gyűrűk cseréjének. A kötések lakkozása azonban nem sikerült olyan minőségben, mint ahogy szerettem volna. Így aztán kapcsolatba léptem egy profival. Rendeltem hozzá fabetétes orsótartót és valóban prémium minőségű parafa korongokat a nyélhez. Amint ezek megérkeztek, átadtam botostól a mesternek egy ráncfelvarrásra.
Sokan inkább kiselejtezték volna, de én úgy éreztem, ennyit megérdemel. Amint a felújítás után újra kézbe vehettem, igazolódott, hogy nem volt rossz döntés. Természetesen a súlya csak nagyon csekély mértékben csökkent, a dobási tulajdonságai meg maradtak olyanok, amilyenek voltak. Én ezek ellenére is, s a mai napig is, nagyon elégedett vagyok vele. Manapság már több mint 10 botom van, de továbbra is rendszeresen használatban van. Őszi-téli sügérhorgászatok, nyár eleji balinozások alkalmával előszeretettel pecázok vele.
Vele fogtam a legnagyobb sügéremet, az első csukát, az első (igaz csak kockatavi) pisztrángokat. Ezzel a bottal fogtam az első domolykókat és balinokat, jászokat. Most már több mint 10 éves, s remélem, még sokáig fogom tudni használni.

 

2018. november 14.

 

Ammonite

 

A mappában található képek előnézete Az én Odym

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.